Obesiti atau Kegemukan

Bantu Anak Anda Menjadi Sihat: Petua untuk Mencegah Obesiti Kanak-kanak

Gaya hidup yang tidak sihat, kurang bersenam, dan ketersediaan makanan yang tidak sihat adalah beberapa sebab utama mengapa obesiti kanak-kanak menjadi kebimbangan awam. Di Amerika Syarikat, dianggarkan sekitar 16% hingga 18% kanak-kanak dan remaja adalah gemuk. Malah, obesiti sedang dianggap sebagai gangguan pemakanan semasa di kalangan kanak-kanak di negara ini.

Adalah penting untuk ibu bapa membantu anak-anak mereka menangani gangguan ini seawal mungkin untuk mencegah komplikasi. Kanak-kanak gemuk mempunyai peluang yang lebih besar untuk menghidap diabetes, penyakit kardiovaskular, dan tekanan darah tinggi. Mereka juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami masalah tulang, apnea tidur, dan masalah sendi. Obesiti juga meningkatkan risiko kanak-kanak daripada membangunkan pelbagai myeloma dan beberapa jenis kanser seperti kanser kolon, payudara, dan prostat. Pelbagai gangguan genetik juga dikaitkan dengan obesiti termasuk sindrom Down, sindrom Tuner, dan sindrom Prader-Willi.

Bantu Anak Anda Menjadi Sihat: Petua untuk Mencegah Obesiti Kanak-kanak

Berkenaan dengan kesihatan mental, kanak-kanak gemuk cenderung mempunyai harga diri yang rendah dan keyakinan diri yang lemah. Mereka juga lebih cenderung untuk membuli dan mengusik di sekolah- sekolah. Oleh kerana pelbagai kesan obesiti dalam kesihatan fizikal dan emosi kanak-kanak, ibu bapa harus melakukan yang terbaik untuk mengelakkan anak-anak mereka daripada menjadi gemuk. Ini boleh dilakukan dengan:

Mempunyai Pilihan Makanan Sihat

Makanan yang dipilih oleh ibu bapa untuk berkhidmat kepada anak-anak mereka sangat mempengaruhi keutamaan makanan mereka. Jika ibu bapa sentiasa menghidangkan makanan berminyak atau makanan dengan kandungan kalori yang tinggi, terdapat peluang yang lebih besar bahawa kanak-kanak akan sentiasa meminta makanan yang sama. Apa yang ibu bapa boleh lakukan adalah untuk berkhidmat kepada anak-anak mereka dengan makanan yang mengandungi daging tanpa lemak, ayam, sayur-sayuran, bijirin penuh, dan buah-buahan. Untuk makanan ringan, mereka boleh berdagang merawat manis anak mereka dengan makanan ringan yang sihat seperti pretzel rendah lemak, biskut bijirin penuh, dan buah-buahan segar.

Sebanyak mungkin, ibu bapa harus menghalang diri mereka untuk menjaga makanan ringan dan makanan yang tidak sihat di dalam rumah. Walau bagaimanapun, mereka tidak seharusnya melucutkan anak-anak mereka peluang untuk mempunyai layanan sekali-sekala. Tidak kira betapa sibuknya kehidupan pagi mereka, ibu bapa harus memastikan anak-anak mereka mempunyai sesuatu yang sihat untuk dimakan untuk sarapan pagi.

Menggalakkan Kanak-kanak Bersenam

Senaman adalah salah satu cara terbaik untuk menjadi sihat. Adalah idea yang baik jika ibu bapa mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti dengan anak-anak mereka. Bukan hanya kerana ia akan menjaga kesihatan tubuh mereka, tetapi kerana ia boleh berfungsi sebagai aktiviti ikatan yang hebat untuk mereka. Adalah lebih baik jika ibu bapa mengehadkan masa anak-anak mereka menghabiskan masa bermain permainan video, melayari internet, atau menonton televisyen. Ini akan memberi kanak-kanak lebih masa untuk melakukan aktiviti lain.

Menjadi Contoh Yang Baik

Ibu bapa yang menjalani gaya hidup sihat lebih cenderung mempengaruhi anak-anak mereka untuk melakukan perkara yang sama. Adalah dinasihatkan bahawa ibu bapa mendidik anak-anak mereka tentang kepentingan mempunyai pemakanan yang betul dan senaman yang kerap. Dengan cara ini, kanak-kanak masih boleh membuat pilihan yang baik dan keputusan yang bijak walaupun dengan bimbingan yang minimum daripada ibu bapa mereka.

Obesiti kanak-kanak sukar dibanteras sepenuhnya. Walau bagaimanapun, dengan panduan yang betul daripada ibu bapa dan dengan bantuan petua di atas, kebimbangan awam yang semakin meningkat ini masih boleh dikawal.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *