Obesiti atau Kegemukan

Berat badan berlebihan dan berat badan berlebihan – Ubat Semulajadi Berkuasa Didedahkan!

Berat normal anda bergantung kepada tiga faktor: ketinggian, umur dan struktur buku. Sememangnya berat individu perlu mengubah melalui beberapa peringkat kehidupan. Dan, secara semulajadi, jumlah dan jenis makanan yang diperlukan untuk mengekalkan berat badan yang betul juga akan berbeza-beza, bergantung kepada pekerjaan dan aktiviti umum orang itu.

Untuk mengatakan bahawa berat badan berlebihan adalah hasil makan berlebihan adalah seperti mengatakan bahawa api adalah hasil daripada perlawanan. Siapa yang melanda perlawanan? Apa yang menyebabkan makan berlebihan? Makan berlebihan bukan punca tetapi sebaliknya hasilnya. Pernahkah anda perasan bagaimana tabiat makan anda berbeza-beza apabila anda diduduki dan apabila anda tidak diduduki: apabila anda kesepian dan apabila anda tidak; apabila anda tegang dan apabila anda berehat? Orang-orang yang sibuk, berpuas hati dan santai di dunia jarang berat badan berlebihan. Orang yang terbiar, kesepian dan saraf kerap.

Apabila anda tidak diduduki dan merasakan bahawa anda sepatutnya, anda makan untuk memberi alasan kepada terbiar anda. (“Saya akan melakukannya selepas supper – selepas saya mempunyai sandwic – sebaik sahaja saya melalui makan – seseorang mesti makan, anda tahu.”)

Apabila anda kesepian, anda makan untuk menggantikan kepuasan persahabatan. Apabila anda gugup, anda makan untuk melupakan punca ketegangan atau putus asa itu. Di sini sekali lagi adalah bukti inseparability minda dan badan.

Malangnya ketidakpuasan hati bukan sahaja makan berlebihan, tetapi memakan makanan yang tidak bernilai, menggemukkan. Perbuatan menggantikan beberapa keperluan fikiran atau jiwa dengan makanan badan adalah satu bentuk ugut. Anda “membeli” minda melalui tebusan dibayar badan. Sememangnya tebusan ini mestilah satu yang mewah. Itulah sebabnya orang-orang yang tidak berpuas hati di dunia dote pada coklat, ais krim, kek kaya dan sebagainya. Dan di sini percanggahan yang tidak masuk akal sering berlaku. Jiwa yang tidak berpuas hati barangan dia atau dirinya dengan pembunuh selera makan dan sering mengabaikan makanan penting untuk kesihatan. Oleh itu, bercanggah kerana ia mungkin muncul, ramai orang adalah batu setengah dan dua batu berat badan berlebihan dan lagi anemia, kurang bersumber, mengalami kemarahan malnutrisi!

Saya telah lama menyedari kebenaran dalam kata-kata “Kebahagiaan adalah perubatan.” Anda mesti menyedari ini juga, kerana ia adalah undang-undang yang tidak dapat dinafikan.

Orang-orang berat badan berlebihan di dunia juga “produk yang kerap mental dan bukannya keadaan fizikal. Anda telah melihat “pemandu” dunia kita, mereka yang membuang diri mereka ke dalam kerja mereka tanpa pemikiran kepada kesejahteraan mereka. Mereka sering menjadi mangsa “falsafah kejayaan,” mempercayai bahawa hanya kekayaan dan kuasa membawa kebahagiaan. Mereka memandu diri mereka dan rakan-rakan pekerja mereka ke puncak pengeluaran dan kreativiti, tetapi mereka biasanya perlu didorong ke meja untuk makan. Apa yang mereka makan adakah mereka sedikit baik, melalui badan mereka seperti merkuri kerana mereka merobek kembali ke dalam buruh mereka yang berdedikasi. Lelaki yang berfikir bahawa kehidupan adalah semua kerja dan orang yang percaya semuanya bermain biasanya kedua-dua tanah pada tahun-tahun timbunan sekerap sebelum masa mereka.

Saya tidak akan cukup bodoh untuk mendakwa bahawa berat badan berlebihan dan berat badan berlebihan adalah semata-mata hasil fikiran tanpa keamanan; tetapi saya akan mengekalkan bahawa penderitaan, kegelisahan, putus asa dan disindir untuk sesama manusia, satu atau semua ini, sama ada punca, atau faktor penyumbang utama kepada keadaan berat badan berlebihan dan berat badan berlebihan serta banyak penyakit fizikal dunia.

Dalam diet untuk mendapatkan atau menurunkan berat badan, dua bahaya mesti dielakkan. Orang yang kurang berat badan mesti mengelak daripada meningkatkan pengambilan kalorinya sambil mengabaikan keperluan makanan asas dan berat badan berlebihan mestilah berhati-hati dengan pengambilan makanannya dengan bahaya, sekali gus melucutkan badan tenaga minimum, tulang, darah dan nutrien saraf. Diet asas untuk semua harus mengandungi beberapa makanan yang ditanam secara organik dan bahagian penuh semua vitamin dan mineral yang diperlukan untuk mengekalkan badan dan minda yang sihat. Lebih-lebih lagi, berhati-hati dengan diet pudar yang menjamin untuk membina anda atau merobek anda dalam dua puluh empat jam. Program “Tujuh Hari ke Kesihatan” dan “Sepuluh Hari ke Kecantikan” ini adalah penipuan, paling baik, dan bahaya kepada kehidupan anda yang sangat, paling teruk.

Sumber Artikel: http://EzineArticles.com/9990277

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *