Obesiti atau Kegemukan

Berurusan Dengan Obesiti pada Lelaki

Perkara pertama yang datang ke fikiran apabila kebanyakan orang mendengar tentang menangani isu-isu berat badan adalah gambar wanita muda yang cuba mengurangkan berat badan mereka dengan melakukan diet pudar gila untuk kelihatan seperti beberapa bintang filem di Hollywood. Walaupun ia adalah fakta bahawa wanita agak bimbang tentang berat badan mereka, lelaki juga mempunyai masalah yang serius dengan berat badan yang berlebihan dan obesiti menjadi isu kesihatan yang serius hari ini. Sama seperti wanita, kebanyakan lelaki yang mendapatkan mereka selves menangani isu-isu serius tekanan dan ketidakselesaan hampir akan sentiasa mencari solace dalam makanan; jenis makanan yang cepat didapati dalam keadaan sedemikian adalah makanan segera yang merupakan penyebab utama dalam obesiti.

Terdapat sebab-sebab yang berbeza obesiti pada lelaki tetapi tidak ada keraguan bahawa tekanan adalah faktor penyumbang utama. Ini benar terutamanya pada masa-masa ekonomi yang sukar ini apabila ramai lelaki tidak dapat memenuhi kewajipan keluarga mereka. Jangkaan kewangan peribadi dan keluarga tidak dipenuhi dan yang menyakiti lelaki dengan serius. Jumlah besar meletakkan yang akan membawa kepada kekecewaan kewangan serta berjuta-juta orang lain yang mesti bangun setiap hari untuk pekerjaan yang mereka tidak semestinya menikmati boleh menjadi kuiz hangat apabila ia digabungkan dengan tekanan lain di rumah.

Berurusan Dengan Obesiti pada LelakiMana-mana lelaki, terutamanya yang mempunyai keluarga, perlu memastikan bahawa dia akan menyediakan untuk keluarganya tetapi keadaan semasa hal ehwal di mana mereka tidak pasti mereka akan mempunyai pekerjaan esok tidak membuat perkara yang lebih baik. Terdapat begitu banyak ketegangan akibat tidak mengetahui apa yang akan dibawa oleh esok. Keadaan hal ehwal ini membawa lelaki untuk mempercayai bahawa mereka telah kehilangan sebahagian besar nilai diri mereka dan ia menjadi lebih buruk bagi mereka yang kehilangan sumber pendapatan. Orang-orang seperti itu merasa seperti mereka telah kehilangan sumber identiti mereka dan mereka kadang-kadang mengambil masa yang terlalu lama untuk mengambil kepingan; ia menjadi lebih teruk apabila mereka tidak mendapat sokongan keluarga atau orang tersayang.

Kebanyakan lelaki yang mencapai tahap ini akhirnya akan menyerah pada segala-galanya dan beralih kepada makanan, dadah penderaan dan alkohol sebagai cara mereka menangani tekanan. Dalam sedikit manakala orang lain akan mula mengambil berat kurang apa yang mereka kelihatan seperti dan tidak lama lagi mula masuk ke dalam binges makanan setiap kali mereka berasa rendah. Ini adalah masa apabila makanan segera menjadi sumber utama keselesaan makanan dan kerana ada kemungkinan mereka tidak akan melakukan apa-apa bentuk senaman, mereka tidak lama lagi mula memakai pound sebagai obesiti yang ditetapkan dengan semua kesan sampingan yang membawa kepada kesihatan yang buruk.

Walaupun tidak semua lelaki menangani cabaran mereka dengan cara ini berakhir dengan obesiti, kebenaran perkara itu adalah bahawa bilangan mereka yang terus meningkat menjelang hari. Lain-lain telah mengambil gaya hidup yang tidak aktif menghabiskan masa di sofa dengan beg makanan ringan masin, manis dan berlemak kerana mereka sementara masa mereka di hadapan TV dalam usaha untuk menenangkan tekanan mereka berharap mereka akan melupakan masalah mereka. Hasil akhir gaya hidup ini adalah penyakit jantung, kencing manis, masalah perut, kehilangan libido dan masalah lelaki lain.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *