Obesiti atau Kegemukan

Diet, Sokongan, Dan Banyak Lagi: Bagaimana Untuk Menyediakan Pembedahan Penurunan Berat Badan

Selepas penjadualan pembedahan penurunan berat badan, pesakit sering mempunyai soalan dan kebimbangan mengenai prosedur yang akan berlaku. Pasukan penyedia penjagaan kesihatan anda akan memberi anda arahan khusus tentang apa yang perlu dilakukan untuk mempersiapkan operasi. Ikuti saranan doktor dengan teliti untuk meminimumkan risiko komplikasi dan untuk memastikan anda mendapat hasil yang terbaik.

Kehilangan Berat Badan

Untuk kurus selepas pembedahan, anda memerlukan keazaman yang kuat untuk menghentikan tabiat makan yang tidak sihat. Ramai doktor mengesyorkan bahawa pesakit jatuh beberapa paun sebelum pembedahan. Arahan ini boleh menjadi cara yang berkesan untuk penyedia penjagaan kesihatan untuk mengukur komitmen keseluruhan terhadap perubahan gaya hidup yang akan mengakibatkan kesihatan yang lebih baik. Doktor anda mungkin mencadangkan bahawa anda kehilangan antara 15 dan 30 paun sebelum menjadualkan prosedur anda. Orang yang menurunkan berat badan secara preoperatively sering kehilangan lebih banyak semasa tempoh pasca op. Penurunan berat badan sebelum prosedur sering memendekkan masa yang anda akan habiskan di bilik operasi, juga, kerana pakar bedah boleh melakukan prosedur dengan lebih mudah. Mengurangkan berat badan juga mengurangkan risiko komplikasi.

penjadualan pembedahan penurunan berat badan

Doktor akan menggesa perokok untuk berhenti sebelum pembedahan. Merokok rokok bukan sahaja menyebabkan isu kesihatan jangka panjang yang serius seperti emphysema dan kanser, tetapi ia juga menjadikannya lebih cenderung bahawa komplikasi akan berlaku. Pesakit yang merokok lebih cenderung untuk membangunkan radang paru-paru selepas menjalani pembedahan.

Meningkatkan Diet

Penyedia penjagaan kesihatan biasanya merujuk pesakit kepada pakar pemakanan untuk kaunseling pemakanan. Anda akan mempelajari maklumat tentang membuat pilihan makanan yang lebih sihat, menghidangkan diri anda bahagian yang lebih kecil, dan mengambil masa anda untuk makan. Membuat perubahan pemakanan sebelum prosedur boleh memudahkan untuk menyesuaikan diri dengan pemakanan yang lebih sihat selepas ia selesai.

Penilaian Psikologi

Makan berlebihan dan kompulsif biasanya membawa kepada obesiti. Orang yang terlibat dalam tingkah laku ini sering mempunyai isu-isu psikologi yang berkaitan dengan mereka. Untuk membuat perubahan pemakanan kekal dan positif, anda mungkin perlu meneroka apa yang menyebabkan anda makan terlalu banyak di tempat pertama. Jika anda tidak memahami dan menyelesaikan isu-isu psikologi ini, anda mungkin tidak dapat mengatasi tingkah laku selepas pembedahan. Penilaian psikologi boleh membantu anda belajar tentang apa yang mendorong tingkah laku anda supaya anda boleh membuat perubahan positif.

Seminar dan Sokongan

Ramai pakar bedah menawarkan seminar yang direka untuk mendidik pesakit tentang apa yang diharapkan daripada pembedahan penurunan berat badan. Menghadiri seminar ini supaya anda tahu pilihan anda, dan anda bersedia untuk isu-isu biasa. Doktor anda juga boleh memberi peluang untuk penyertaan dalam kumpulan sokongan dengan pesakit lain. Kadang-kadang seminar dan peluang pendidikan lain diperlukan untuk prasangka daripada pakar bedah dan pelan insurans.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *