Obesiti atau Kegemukan

Globalisasi dan Obesiti Kanak-kanak

Setelah kembali ke UK selepas menghabiskan seminggu di Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan seminggu di Croatia, Montenegro dan Bosnia-Herzegovenia, ia sekali lagi membuka mata saya kepada kontras besar antara cara hidup di negara-negara yang berbeza.

Saya terkejut dengan betapa aktif dan sihatnya rakyat dari terutama Crotia, Montenegro dan Bosnia-Herzegovenia seolah-olah menjadi. Walaupun saya berada di sana saya tidak melihat banyak berat badan berlebihan dan / atau orang gemuk dan nampaknya seolah-olah penduduk tempatan menggunakan pengangkutan awam dan / atau berjalan lebih banyak daripada di banyak negara lain. Terutamanya berbanding dengan UAE di mana majoriti orang memiliki kereta mereka sendiri dan memandu di mana-mana.

Satu lagi pemerhatian yang saya buat adalah bilangan rantaian makanan segera dan kedai-kedai yang saya jumpa di Croatia, Montenegro dan Bosnia-Herzegovenia, sekali lagi berbanding dengan UAE dan juga UK. Saya hanya melihat DUA McDonalds, tiada Costa Coffee, Starbucks, Burger King atau Kentucky Fried Chicken (sudah tentu mungkin ada lebih banyak lagi, tetapi berbanding dengan UAE di mana terdapat beratus-ratus rantaian / kedai makanan segera di seluruh tempat, mereka sama ada menghairankan tersembunyi dengan baik atau sangat sedikit daripada mereka di ketiga-tiga negara ini). Di samping itu, terdapat juga sepanduk makanan segera dan pengiklanan di jalan-jalan di tiga negara yang disebut sebelum ini.

Globalisasi dan Obesiti Kanak-kanak

Sebagai seorang profesional kesihatan dan menjadi orang yang keluar dan ingin tahu bahawa saya, saya sentiasa berminat untuk mendengar tentang gaya hidup di negara-negara yang berbeza yang saya lawati. Oleh itu, apabila saya mengembara saya biasanya membuat hubungan dengan beberapa penduduk tempatan untuk melihat dan mendengar bagaimana mereka tinggal.

Orang-orang di Croatia mesra, berfikiran terbuka dan umumnya bercakap bahasa Inggeris yang sangat baik, jadi agak mudah bagi saya untuk berhubung dengan orang. Saya bercakap dengan beberapa orang di kedai-kedai, di jalan dan di restoran, dan saya akhirnya mempunyai beberapa perbualan yang sangat bagus dan menarik mengenai kesihatan, makanan dan kehidupan secara umum. Juga, di Bosnia-Herzegovenia saya cuba bercakap dengan orang. Walau bagaimanapun, ia agak sukar bagi saya kerana tidak ramai orang bercakap bahasa Inggeris atau sekurang-kurangnya bahasa Inggeris yang sangat baik. Tetapi saya masih berjaya mencari dua orang yang sangat bagus dan mesra yang saya mempunyai beberapa perbualan yang menarik dengan. Anjurannya, ia adalah perkara yang sangat serupa orang-orang dari Croatia dan Bosnia-Herzegovenia memberitahu saya apabila saya bertanya kepada mereka tentang makanan / makanan segera dan makan di luar. Mereka semua menyebut bahawa keluar makan hanya berlaku pada majlis-majlis yang jarang berlaku dan bahawa orang umumnya memasak makanan mereka sendiri di rumah. Saya sangat gembira apabila saya mendengar ini kerana ini adalah bagaimana saya membesar dan bagaimana saya percaya ia sepatutnya. Apabila saya seorang kanak-kanak kita hanya pergi ke McDonalds pada majlis-majlis khas, seperti hari lahir dan kami hanya dibenarkan candy pada hujung minggu. Walau bagaimanapun, ini mempunyai majoriti rumah dan negara berubah, dan kini makanan segera, candy, ais krim, soda dan lain-lain adalah makanan harian dan tidak lagi merawat.

Walau bagaimanapun, orang-orang yang saya bercakap untuk menyebut bahawa generasi muda telah mula berubah dan makanan segera menjadi semakin popular. Oleh itu, kelaziman dalam obesiti remaja telah disaksikan dalam tempoh sedekad yang lalu. Perubahan ini bukan sahaja disebabkan oleh pertumbuhan ekonomi tetapi juga kemajuan teknologi dan kesan media yang semuanya menjadi sebahagian daripada globalisasi yang semakin meningkat.

Lihat sahaja UAE. Terdapat sejumlah kekayaan yang sukar dipercayai di negara ini, tetapi sebaliknya mereka menghadapi krisis besar dalam bilangan kanak-kanak yang berlebihan berat badan dan / atau obes kerana ia adalah dicadangkan bahawa satu pertiga daripada kanak-kanak di UAE sama ada berat badan berlebihan dan / atau obes. Di samping itu, mereka menduduki tempat kedua tertinggi di dunia untuk kelaziman diabetes. Begitu banyak untuk menjadi sebuah negara kaya!

Obesiti secara amnya adalah topik yang sensitif dan terutamanya apabila membincangkan obesiti kanak-kanak sebagai ibu bapa sama ada cenderung untuk tidak mahu mengakui bahawa anak mereka berlebihan berat badan atau obes atau mereka pada dasarnya tidak dapat melihatnya. Walau bagaimanapun, di UAE yang dilihat sebagai “sihat” apabila dia berlebihan berat badan yang oleh itu menyukarkan untuk mengubah persepsi orang ramai tentang apa yang menjadi berat badan yang sihat dan apa berat badan berlebihan atau obesiti. Kempen dan strategi telah mula dilaksanakan untuk memerangi obesiti kanak-kanak dan meletakkan lebih banyak kesedaran mengenai peningkatan kepentingan pemakanan dan aktiviti fizikal, tetapi masih ada cara yang panjang untuk pergi.

Obesiti kanak-kanak semakin meningkat di bahagian-bahagian besar dunia dan telah menjadi sebahagian daripada globalisasi. Oleh itu, kita perlu berhenti, berfikir dan bertindak pada ini sebelum ia keluar dari tangan, kerana obesiti sering berkaitan dengan morbidit bersama lain seperti kencing manis, tekanan darah tinggi, penyakit kardiovaskular dan lain-lain yang bukan sahaja boleh mengurangkan kebahagiaan seseorang tetapi yang lebih penting jangka hayat seseorang.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *