Obesiti atau Kegemukan

Kentang dan Penurunan Berat Badan

Berapa lamakah kentang menjadi ruji hampir setiap negara di dunia maju? Nah, saya tidak tahu sama ada, tetapi saya tahu bahawa semasa Kebuluran Kentang Ireland (1845-1852) juga dikenali sebagai Gorta Mór atau Great Hunger kira-kira 1 juta orang mati dan sejuta lagi berhijrah dari Ireland untuk melarikan diri dari kebuluran yang telah menghancurkan ekonomi Ireland.

Spud yang merendah diri telah menjadi komponen penting dalam kebanyakan meja makan malam, tetapi adakah ia benar-benar semua yang sihat?

Kentang sangat tinggi dalam karbohidrat panjang dan kanji. Akhirnya setiap kanji dicerna tunggal akhirnya dipecahkan kepada gula mudah dalam badan. Gula kemudiannya diasimilasikan ke dalam darah, meningkatkan paras glukosa darah. Dan ini seterusnya meningkatkan rembesan dan pengeluaran insulin, yang merupakan hormon menyimpan lemak kita.

Kentang dan Penurunan Berat Badan

Insulin dirembeskan dalam pankreas dalam jumlah yang banyak. Ia menghalang pembakaran lemak dan menyimpan banyak nutrien dalam sel lemak. Selepas beberapa lama, ini boleh membawa kekurangan makanan tambahan yang ketara dalam darah, dan ini membawa kira-kira membina kelaparan, dan setahun untuk sesuatu yang manis. Pada ketika ini orang makan lagi, dan proses akan bermula sekali lagi, oleh itu, kitaran ganas ini membawa berat badan.

Kemudian sekali lagi, penggunaan karbotab yang rendah memberikan anda glukosa darah yang lebih rendah, mantap, dan mengurangkan jumlah insulin yang dihasilkan oleh pankreas. Ini mencetuskan pembebasan lemak dari kedai lemak anda dan juga meningkatkan pembakaran lemak. Ini secara semulajadi membawa kehilangan lemak, terutamanya di sekeliling perut pada orang-orang perut gemuk.

Malangnya, apa yang perlu kita hadapi, adalah hakikat bahawa kita hidup dalam negara obesiti yang semakin meningkat. Statistik menunjukkan bahawa obesiti telah meningkat dua kali ganda sejak tahun 1980. Angka terkini dari CDC menunjukkan bahawa lebih daripada satu pertiga (34.9% atau 78.6 juta) orang dewasa A.S. adalah gemuk. Obesiti telah dipetik sebagai faktor penyumbang kepada antara 100,000-400,000 kematian di Amerika Syarikat setahun yang menelan belanja masyarakat dianggarkan $ 117 bilion dalam kos langsung, dan menyumbang 6% hingga 12% daripada perbelanjaan penjagaan kesihatan negara di Amerika Syarikat.

Pada masa ini tahap kecergasan kita dianggarkan menggunakan pengiraan yang dikenali sebagai BMI (Indeks Badan/Jisim) BMI ditakrifkan sebagai jisim badan dibahagikan dengan ketinggian badan, dan dinyatakan secara universal dalam unit kg/m2, yang terhasil daripada jisim dalam kilogram dan ketinggian dalam meter.

Daripada, akhir-akhir ini terdapat beberapa perbincangan dalam persuraian perubatan sekitar ketepatan ujian BMI. Memandangkan hakikat bahawa kita semua membawa jumlah otot dan lemak yang berbeza, dan mereka berdua mempunyai ketumpatan yang berbeza dan berat pengukuran mesti secara logik menjadi tidak tepat.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *