Obesiti atau Kegemukan

Memikirkan Kos Tersembunyi Obesiti

Berikut adalah kawasan di mana individu gemuk merasakan cubit ekonomi sedih sedikit (atau mungkin, banyak) lebih daripada mereka yang mempunyai badan yang lebih sihat.

Masalah Pekerjaan – Baik, perekrut itu sentiasa menyenaraikan kelayakan atau pengalaman sebagai keperluan utama, tetapi hanya seseorang yang sebenarnya telah ditolak kerana berat badan berlebihan boleh memberitahu anda bagaimana ia menyakitkan. Mereka mungkin tidak memberitahu anda bahawa berat badan anda adalah masalah tetapi kajian, dan cerita pengalaman peribadi, semua mencadangkan bahawa berat badan berlebihan boleh menjadi pengampunan dalam memperoleh pekerjaan baru.

Memikirkan Kos Tersembunyi Obesiti

Peningkatan Perbelanjaan Perubatan – Obesiti membawa bersama banyak isu-isu perubatan seperti tekanan darah tinggi, kencing manis, penyakit arteri koronari, dan lain-lain. Bersama-sama dengan yuran dan perbelanjaan doktor yang berkaitan dengan ubat-ubatan, terdapat ujian diagnostik, lawatan hospital, dan lain-lain yang semuanya makan ke dalam simpanan anda. Juga, obesiti morbid boleh menyebabkan anda melihat beberapa doktor yang berbeza-pakar bedah ortopedik untuk isu-isu bersama, ahli kardiologi untuk masalah jantung, ahli gastroenterologi untuk masalah pencernaan-sebagai tambahan kepada pakar pemakanan anda. Juga, obesiti morbid boleh menyebabkan anda melihat beberapa doktor yang berbeza-pakar bedah ortopedik untuk isu-isu bersama, ahli kardiologi untuk masalah jantung, ahli gastroenterologi untuk masalah pencernaan-sebagai tambahan kepada pakar pemakanan anda. Ia mungkin, jenayah untuk tidak mempunyai insurans perubatan. Kenapa orang lain patut satu dengan dihukum begitu keras.

Peralatan Kecergasan / Yuran Gimnasium – Ia bukan bahawa tanpa lemak mendapat diskaun yang lebih baik untuk ini, tetapi anda perlu bersetuju bahawa mereka mempunyai pilihan. Siapa yang tidak lebih suka berlari selama setengah jam di taman kejiranan setiap pagi daripada membeli treadmill besar-besaran? Tetapi gemuk kadang-kadang malu untuk bersenam di khalayak ramai. Selain itu, membeli peralatan kecergasan memberikan anda fleksibiliti untuk bersenam apabila anda mahu terlalu sama ada salji di luar atau matahari telah memutuskan untuk mengajar kita beberapa pengajaran kerana tidak baik untuk alam semula jadi. Keahlian gimnasium, kelab kecergasan, juga boleh menimbang berat di poket anda.

Pilihan Makanan Yang Sukar – Semakin terhad anda berada dalam makan anda, semakin mahal ia mungkin akan menjadi. Jus buah-buahan segar berharga lebih tinggi daripada cola dan sandwic yang sihat yang membungkus nutrien yang baik mungkin lebih mahal daripada perkara keju-sarat. Makanan diet, cola diet, dan lain-lain. Makanan yang tidak sihat datang lebih murah dan lebih mudah didapati daripada yang sihat dan jika anda perlu melabur dalam segala-galanya yang mengeja ‘DIET,’ Saya pasti poket anda merasakan beban. Dan jika anda jatuh dalam perangkap pil diet, potion, atau konco-konco, bajet kembung anda mungkin sukar untuk dikawal.

Peningkatan Perbelanjaan Peribadi – Obesiti sederhana mungkin tidak menjejaskan bajet peribadi anda terlalu banyak, tetapi apabila anda melangkaui kategori itu, anda akan mendapati pilihan seluar jeans, jaket dan pakaian menjadi lebih kecil dan bil anda menjadi lebih besar.
Kos perubatan tahunan individu gemuk adalah kira-kira $ 1500 lebih tinggi daripada rakan-rakannya yang lebih cergas-sebab utama di sebalik perbelanjaan ini adalah ubat-ubatan preskripsi, kata laporan yang diterbitkan dalam edisi dalam talian Hal Ehwal Kesihatan.

Kos obesiti mungkin terlalu banyak untuk sesetengah poket untuk bertahan, tetapi ada cara anda boleh mengelakkan perbelanjaan tambahan-hanya memulakan hidup sihat!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *