Obesiti atau Kegemukan

Mengapa obesiti berkembang daripada perkadaran?

Menurut beberapa statistik, hampir satu pertiga orang di dunia Barat gemuk atau berat badan berlebihan dan kadarnya semakin meningkat. Trend ini seolah-olah berterusan adalah orang hanya snek cara mereka untuk obesiti, dan ia kelihatan seperti ia tidak akan melambatkan bila-bila masa tidak lama lagi. Kami bertanya kepada diri sendiri soalan: Di manakah obesiti datang? Apa puncanya, mengapa ia hampir wabak? Terdapat beberapa sebab untuk obesiti walaupun makanan adalah punca utama.

Mengapa obesiti berkembang daripada perkadaran?

Tidak dinafikan bahawa masyarakat sendiri telah membangunkan masalah berat badan dan beberapa akibat mula menunjukkan diri mereka dalam bentuk banyak penyakit. Penyakit kronik seperti kencing manis, penyakit jantung dan apa sahaja yang datang bersama adalah jemputan terbuka oleh obesiti. Tidak mencadangkan semuanya rosy pada tahun 1960-an tetapi gaya hidup berbeza. Dalam persekitaran kerja kita sendiri yang berkaitan sentiasa ada semacam sistem di tempat kita menggunakan atau berpandukan; tubuh kita juga berfungsi pada sistem. Tubuh kita mempunyai sistem tenaga yang sekurang-kurangnya mesti sama; ini bermakna tenaga anda sama dengan tenaga anda. Tenaga yang masuk ke dalam badan anda adalah kalori yang anda dapat dari makanan dan minuman. Tenaga keluar dari badan anda, yang digunakan untuk aktiviti fizikal. Untuk menjaga berat badan yang sihat, tenaga anda masuk dan keluar mesti mengimbangi secara purata. Ini tidak bermakna ia perlu mengimbangi setiap hari dengan tepat tetapi ia perlu secara purata. Jika terdapat lebih banyak tenaga yang berlaku setiap hari, daripada keluar bermakna pertambahan berat badan. Lebih banyak tenaga daripada tenaga dari masa ke masa bermakna penurunan berat badan.

Badan mempunyai sistem tetapi terpulang kepada kita bagaimana untuk mengambil kesempatan daripada itu. Kehilangan berat badan hanya datang untuk membakar lebih banyak kalori daripada yang anda ambil. Dalam erti kata lain makan kurang dan bersenam lebih. Apabila ia datang untuk snek ini boleh memainkan peranan penting dalam bagaimana berjaya atau tidak berjaya anda kehilangan berat badan.

Setiap isi rumah mempunyai satu: Televisyen adalah contoh yang baik dalam menggemukkan orang, dengan hanya sentiasa menjangkau snek yang paling tidak sihat, dan lebih banyak televisyen mereka menonton yang lebih gemuk yang mereka dapat. Ia juga bermula pada usia muda dengan strategi pemasaran yang diarahkan kepada kanak-kanak yang dipengaruhi dan dieksploitasi melalui pembungkusan dan pengiklanan.

Snek boleh memberi tujuan untuk sesetengah orang. Tujuan snek adalah untuk mengambil tepi kelaparan antara makanan. Selagi ini adalah dalam sebab dan tanpa melebihi keperluan kalori anda untuk hari itu. Snek yang sesuai bermakna memakan sedikit makanan padat nutrien untuk memberi tenaga badan anda untuk membantu anda melalui jam berikutnya atau dua sebelum makan seterusnya. Snek boleh mempunyai manfaat; malangnya kebanyakan melakukannya dengan salah atau atas sebab yang salah. Snek boleh bermula melalui kebosanan, tekanan, kemarahan, kemurungan, kekecewaan dan sebagainya. Apabila snek tanpa makna yang betul, lebih biasa untuk membuat pilihan yang lemah dan menggunakan makanan yang salah.

Lakukannya dengan betul dan snek sekali atau dua kali pada siang hari, antara makanan utama anda dan hanya apabila anda lapar. Anda harus memilih makanan yang kaya dengan protein dan / atau serat, kerana mereka cenderung memberi kenyalaan yang lebih besar, dan juga menyedari jumlahnya. Anda mungkin menyedari bahawa plat makan malam dan bekas telah meningkat dalam saiz, dan bahagian menjadi lebih besar selama bertahun-tahun. Berikutan nasihat yang salah mengenai makanan selama beberapa dekad tidak membantu keadaan berat badan. Makanan yang dimakan pada tahun tujuh puluhan adalah semula jadi, yang termasuk lemak semulajadi yang mempunyai nilai pemakanan, dan obesiti tidak menjadi masalah daripada.

Obesiti adalah kebimbangan kerana ia adalah titik pencetus untuk banyak keadaan kesihatan. Punca sebenar apabila ia datang kepada pertambahan berat badan yang boleh membawa kepada kencing manis dan penyakit jantung, adalah gula, karbohidrat diproses dan makanan yang diproses secara umum. Kembali pada tujuh puluhan pakar kesihatan memberitahu kita tekanan dan tekanan darah tinggi adalah punca dari garam; dalam beberapa kes ini masih dipercayai hari ini. Diet garam yang tinggi tidak mempunyai atau sedikit kesan ke atas tekanan darah atau penyakit jantung. Garam bukan bahaya, gula dan fruktosa, walaupun “jangan” menggunakan garam jadual yang diproses. Fructose adalah gula yang terdapat dalam segala-galanya dari sirap jagung, minuman dan jus buah-buahan, dan kebanyakan makanan yang diproses.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *