Obesiti atau Kegemukan

Mengawal Obesiti Secara Sistematik

Ia tidak akan menjadi kenyataan hiperbolik untuk mengatakan bahawa perubahan gaya hidup hari ini telah menjadi topik yang sangat dibincangkan; sebab utama kontemporari tempestuous ini adalah hakikat bahawa subjek itu sangat dikaitkan dengan banyak penyakit manusia, baik fizikal dan mental. Kehidupan manusia secara amnya dianggap sebagai rahmat, kerana ia jauh tersendiri oleh alam semula jadi, dan sangat berbeza dengan kehidupan makhluk hidup lain di dunia ini. Dengan segala cara, ia tidak akan menjadi tidak logik untuk mengatakan bahawa kehidupan kita adalah hadiah mengikut alam semula jadi; Walau bagaimanapun, apabila pesona keseluruhan ini dihalang oleh pelbagai gangguan, maka keadaan hal ehwal tertentu akan benar-benar tidak memenjarakan dan menyeronokkan. Adipositi adalah salah satu keadaan manusia yang meletakkan rantai di sekeliling kehidupan praktikal seseorang individu, dan membuat dia turun di dalam longgokan dan sedikit terasing dari seluruh masyarakat. Perubahan gaya hidup adalah ubat yang sesuai untuk keadaan kesihatan peribadi yang tidak selamat dan tidak selamat ini.

Mengawal Obesiti Secara Sistematik

Fungsi keseluruhan harmoni badan menjadi rumit, apabila seseorang itu menimpa gemuk. Obesiti adalah gangguan fizikal, yang mengekang kebebasan individu dengan cara yang panjang, dan meletakkan individu yang berkenaan dalam pengasingan sosial separa; lebih-lebih lagi, cutoff ini menjadikan orang yang terjejas lebih sedar diri dan introvert, yang seterusnya menimbulkan penyakit mental. Tetapi pakar mengatakan bahawa masalah obesiti yang pestering pasti boleh dikawal dan berat badan yang berlebihan boleh dipotong ke tahap yang lebih rendah, dengan mengikuti piawaian tingkah laku tertentu. Apabila perubahan gaya hidup yang menyeluruh dibawa, sudah tentu ia akan mewujudkan banyak kesan positif kepada fizikal dan kecergasan mental.

Gist perubahan gaya hidup pastinya dikaitkan dengan perubahan keseluruhan yang dicipta dalam semua bidang aktiviti kehidupan; beberapa titik perubahan gaya hidup asas adalah:

Mulakan dan berpegang kepada tabiat makanan yang sihat, termasuk kurang lemak dan barangan makanan kalori yang kurang.
Diet adalah baik, tetapi tidak kelaparan; sebaliknya, anda boleh mencuba kurang penggunaan makanan.
Sebarkan makanan anda, bukannya konvensional tiga kali, anda boleh menjadikannya empat atau lima, setiap kali dengan makanan yang terhad.
Termasuk banyak sayur-sayuran dan buah-buahan dalam diet harian anda.
Amalkan senaman fizikal dan mental yang kerap.
Betulkan masa tertentu untuk latihan, dan jadikan ia satu titik untuk melaksanakannya.
Amalan yoga saintifik akan berkesan untuk mengawal penyakit mental dan fizikal.
Ketahui berat badan anda dalam corak biasa, dan perhatikan perbezaannya.
Berhati-hati untuk tidak menyimpang dari makanan dan corak senaman anda, walaupun pada hujung minggu.
Percayalah bahawa anda akan mencapai objektif pengurangan berat badan anda.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *