Obesiti atau Kegemukan

Obesiti pada Zaman Kanak-kanak – Gambaran Keseluruhan

Obesiti kanak-kanak bukan penyakit kerana terdapat beberapa risiko kesihatan fizikal yang diketahui di kalangan kanak-kanak yang gemuk. Kebimbangan untuk obesiti kanak-kanak adalah obesiti berikutnya semasa dewasa, yang boleh membawa kepada masalah kesihatan. Kanak-kanak yang gemuk berisiko menjadi orang dewasa gemuk. Berat badan berlebihan pada kanak-kanak di bawah umur tiga tahun tidak meramalkan obesiti masa depan melainkan sekurang-kurangnya seorang ibu bapa juga gemuk.

Kanak-kanak gemuk berisiko tinggi masalah ortopedik dan juga terdedah kepada gangguan kulit. Dyslipidemia, tekanan darah tinggi dan insulin sering dilihat pada kanak-kanak gemuk. Masalah psikologi adalah perkara biasa di kalangan kanak-kanak gemuk kerana ia diskriminasi terhadap dan distitik. Mereka digoda dan diganggu oleh rakan sebaya. Mereka mempunyai imej badan yang negatif dan harga diri yang rendah. Ini terutamanya ditandakan di kalangan remaja. Mereka mungkin tertekan, pasif dan ditarik balik. Pencegahan berat badan berlebihan dan obesiti harus bermula pada awal kehidupan dan harus melibatkan pembangunan dan penyelenggaraan tabiat pemakanan sihat sepanjang hayat dan corak aktiviti fizikal. Program pengurusan obesiti dalam kalangan kanak-kanak adalah berasaskan keluarga, berasaskan sekolah dan kemudahan penjagaan kesihatan berasaskan.

Obesiti pada Zaman Kanak-kanak – Gambaran Keseluruhan

Untuk mempunyai kanak-kanak menurunkan berat badan, gabungan diet kalori yang berkurangan dan peningkatan perbelanjaan kalori iaitu senaman disyorkan supaya kanak-kanak kehilangan tidak lebih daripada setengah kilogram seminggu. Ibu bapa dan anak perlu mengekalkan diari makanan selama tiga hingga tujuh hari yang sepatutnya merangkumi jenis dan kuantiti makanan yang dimakan, di mana dan apabila ia dimakan.

Diet 1500 kcal / hari ditetapkan membentuk 25 peratus daripada lemak, 25 peratus dari protein dan 50 peratus dari karbohidrat. Serat pemakanan sangat berguna kerana ia mengenang lemak dalam diet dan menyediakan kenyalaan. Peningkatan aktiviti fizikal adalah perlu untuk mengekalkan penurunan berat badan dan mengagihkan semula lemak badan ke dalam otot. Cadangan senaman awal harus kecil dan meningkatkan tahap perlahan-lahan. Pendidikan pemakanan bertujuan untuk kedua-dua kanak-kanak dan keluarga mengenai corak makanan yang sihat.

Kanak-kanak perlu makan di meja makan dan pada waktu yang ditetapkan, dengan hanya satu hidangan. Tingkah laku makan kanak-kanak perlu diubahsuai iaitu dia harus mengambil gigitan yang lebih kecil dan mengunyah lebih lama. Gula-gula tidak boleh ditawarkan sebagai ganjaran untuk menamatkan makan. Ibu bapa harus mengehadkan tontonan televisyen dan menggalakkan permainan aktif. Akhirnya, tetulang dan ganjaran termasuk pujian lisan daripada doktor dan ahli keluarga.

Adalah penting untuk melibatkan seluruh keluarga kerana keberkesanan jangka panjang program kawalan berat badan bertambah baik dengan ketara. Jika kanak-kanak gagal menurunkan berat badan, kanak-kanak tidak boleh dipersalahkan. Dia harus diberi sokongan positif supaya dia membuat percubaan yang diperbaharui untuk menurunkan berat badan.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *