Obesiti atau Kegemukan

Pelan Pemakanan Terbaik untuk Kehilangan Lemak

Apakah Pelan Pemakanan Terbaik untuk Kehilangan Lemak?

Seperti yang anda mungkin atau mungkin tidak tahu (jika anda tidak tahu, artikel ini adalah apa yang anda perlukan), majoriti kehilangan lemak berlaku di dapur. Anda dialu-alukan untuk menjalankan dan berjalan sehingga anda tidak boleh menjalankan lagi (siaran ini menerangkan mengapa itu tidak cekap walaupun), tetapi jika anda tidak makan dengan betul, anda tidak akan melihat hasil kehilangan lemak yang anda mahu lihat. Walaupun anda makan semua makanan yang sihat, anda MASIH mungkin tidak melihat kehilangan lemak yang anda mahu lihat. Mengapa ini? Ia mempunyai kaitan dengan makronutrien. Walaupun makan makanan yang sihat adalah permulaan yang baik, pada satu ketika, anda perlu berpindah ke diet yang lebih tepat untuk benar-benar mendapatkan tahap definisi yang mungkin anda inginkan. Artikel ini akan menerangkan secara terperinci mengapa kehilangan lemak berlaku dan pelan pemakanan yang perlu anda ikuti untuk mencapainya.

Pelan Pemakanan Terbaik

Gambaran Keseluruhan Lemak Pantas

Lemak menghidangkan banyak tujuan dalam badan, tetapi fungsi utama lemak adalah sebagai rizab tenaga. Lemak adalah sumber tenaga yang cekap kerana ia menyimpan lebih daripada dua kali kalori setiap gram yang karbohidrat dan protein lakukan (9 cal vs 4 anak lembu, masing-masing). Rata-rata orang dewasa bersandar kedai cukup lemak untuk mengekalkan kehidupan selama lebih dua bulan.

Mengapa Kehilangan Lemak Berlaku?

Lemak terutamanya disimpan dalam adipocytes, yang boleh mengambil atau menyimpan lemak bergantung kepada tahap tenaga. Tahap tenaga ditentukan terutamanya oleh pengambilan makanan. Apabila tahap tenaga tinggi, lemak cenderung untuk tinggal di dalam adipocytes. Apabila tahap tenaga rendah, seperti apabila berpuasa atau semasa senaman, tahap insulin jatuh, dan tahap epinephrine meningkat. Epinephrine menyebabkan asid lemak dilepaskan dari adipocyte.

Asid lemak yang terhasil kemudian melalui perjalanan yang panjang di seluruh badan melalui pelbagai proses dan sel. Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai butiran itu, lihat “The Physiology of Fat Loss” oleh Dr. Len Kravitz di Google. Jika anda lebih berminat dengan bagaimana pemakanan membawa kepada kehilangan lemak, teruskan membaca.

Pelan Pemakanan Kehilangan Lemak

Terdapat banyak perdebatan mengenai pelan pemakanan yang betul untuk kehilangan lemak. Bahagian yang sukar ia adalah bahawa ia berbeza-beza dari orang ke orang kerana terdapat begitu banyak pembolehubah yang terlibat. Senaman anda, tahap aktiviti harian, umur, dan jantina semua memainkan peranan dalam bagaimana anda perlu menstrukturkan pelan pemakanan kehilangan lemak anda. Perkara yang paling penting untuk diingati adalah bahawa tiada kalkulator atau formula akan memberi anda apa yang anda perlukan. Badan anda unik dan setiap formula akan memerlukan beberapa tweaking. Ini adalah sesuatu yang hanya anda akan dapat memikirkan. Nasib baik, saya akan menyediakan tempat yang bagus untuk bermula sekarang.

Dalam pengalaman peribadi saya, dengan pelanggan dan dengan badan saya sendiri, saya telah menemui banyak kejayaan dengan nisbah makronutrien 40% Lemak: 40% Protein: 20% Karbohidrat. Saya akan pergi ke sedikit lebih terperinci dalam sesaat, tetapi saya ingin mengulangi bahawa ini harus digunakan sebagai titik permulaan. Ia mungkin anda perlu menyesuaikan nisbah untuk mencari yang berfungsi untuk badan anda.

Apabila ia datang kepada 40% Lemak, saya pastikan untuk menggabungkan banyak mono- dan lemak tepu kerana ini telah didapati meningkatkan testosteron. Saya juga termasuk lemak tak tepu. Jika anda seorang wanita, ini jelas kurang penting bagi anda, jadi anda boleh berpegang kepada daging yang lebih kurus dengan lemak tepu yang kurang. Lemak trans harus dielakkan pada semua kos.

Protein 40% pada dasarnya boleh menjadi apa-apa jenis protein badan anda boleh bertolak ansur. Protein whey adalah pilihan pilihan saya. Bagi sesetengah orang, Whey menumpukan perhatian boleh menjadi lebih sukar pada perut, jadi Whey mengasingkan harus digantikan. Jika anda cuba untuk mengelakkan protein tenusu, Telur atau kacang adalah pilihan yang hebat. Saya sangat mengesyorkan melabur dalam serbuk protein, kerana mendapat 40% daripada jumlah kalori anda dengan ketat melalui makanan akan menjadi satu cabaran (ditambah ia mahal!). Serbuk protein adalah murah, berkesan dan membuat mencapai matlamat protein anda mudah.

20% karbohidrat adalah bahagian terkeces diet anda, tetapi bahagian yang paling rumit untuk berurusan dengan. Apabila ia datang kepada kehilangan lemak, menjaga gula darah anda stabil adalah sangat penting, tetapi mempunyai tenaga yang cukup untuk mendapatkan senaman pembunuh dan pemulihan juga penting. Saya mengelakkan karbohat kanji seperti gula (termasuk buah) melainkan sebelum atau sejurus selepas senaman saya. Karboh kanji meningkat paras gula darah, yang membantu tenaga dan pemulihan. Sekiranya anda makan banyak karbosd kanji, maka tidak melakukan apa-apa, kemungkinan badan anda akan menyimpan glukosa sebagai lemak. Pra-dan selepas senaman saya makan karbotaj kanju, sepanjang hari saya berpegang kepada karbohy bukan kancah seperti sayur-sayuran dan makanan serat tinggi yang lain. Peraturan yang baik yang saya ikuti adalah untuk berpegang kepada makanan yang mempunyai kandang: nisbah serat 3:1 atau kurang. Sebagai contoh, hidangan brokoli mempunyai karbohidrat 6g dan 2g serat. Ini adalah nisbah 3:1, yang boleh diterima untuk makan pada bila-bila masa pada siang hari.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *