Obesiti atau Kegemukan

Penyakit Yang Berkaitan dengan Obesiti

Semua orang tahu tentang beberapa perkara yang datang bersama-sama dengan menjadi gemuk seperti pakaian tidak sesuai dengan betul, tidak dapat menunggang sebahagian besar tunggangan di taman hiburan dan tidak dapat menjadi sangat aktif. Tetapi adakah anda pernah berhenti untuk tertanya-tanya mengapa penyakit berkaitan menjadi gemuk? Mari kita lihat sebahagian daripada mereka.

Tekanan Darah Tinggi

Adalah dipercayai bahawa lebih daripada 65 juta orang dewasa dan sekitar 10 juta kanak-kanak terjejas oleh obesiti di Amerika Syarikat sahaja. Kebanyakannya mengalami tekanan darah tinggi yang meningkat dengan peningkatan berat badan dan umur. Malangnya, hubungan yang tepat antara darah tinggi dan obesiti belum diketahui. Apa yang diketahui adalah bahawa penurunan berat badan hanya lapan paun boleh mengurangkan risiko tekanan darah tinggi berkembang.

Diabetes

Obesiti mengakibatkan rintangan insulin, yang seterusnya menyebabkan diabetes jenis 2. Dianggarkan bahawa sembilan puluh peratus daripada semua penghidap obesiti juga menghidap diabetes kontrak. Ini kerana sel-sel menjadi tahan terhadap insulin. Insulin bertukar glukosa darah menjadi tenaga. Apabila diabetes menetapkan badan menghasilkan lebih banyak insulin, tetapi ia tidak boleh membuat cukup. Diabetes boleh membawa kepada strok, penyakit buah pinggang, penyakit jantung koronari dan buta. Lima belas hingga dua puluh paun pengurangan berat badan boleh menurunkan risiko ini dengan ketara.

Penyakit Yang Berkaitan dengan Obesiti

Penyakit Jantung

Obesiti meningkatkan risiko penyakit jantung koronari, yang boleh membawa kepada serangan strok atau jantung. Bahan yang dipanggil wabak membina dan menyumbat arteri koronari. Kadang-kadang jantung tidak dapat mengepam darah yang mencukupi dan ini berakhir dengan kegagalan jantung kongenatif. Mereka yang mempunyai penyakit jantung lebih cenderung untuk mengalami serangan jantung atau strok sebelum mereka telah mencapai empat puluh lima. Remaja gemuk menjalankan risiko serangan atau strok sebelum mereka mencapai tiga puluh lima. Angka berbentuk epal, iaitu orang yang membawa berat badan tambahan mereka di sekeliling perut mereka berbanding dengan orang berbentuk tirai, yang beratnya berada di sekitar pinggul dan bawahnya mempunyai peningkatan risiko penyakit jantung.

Tahap Kolesterol Tinggi

Kolesterol tinggi membawa kepada risiko serangan jantung. Kolesterol dalam badan seseorang menghasilkan hormon dan vitamin D. Badan sebenarnya membuat semua kolesterol yang diperlukan, tetapi beberapa makanan tepu dengannya, yang meningkatkan tahap dan membahayakan badan. Kolesterol tinggi hasil daripada LDL lipprotein berketumpatan rendah, yang tidak baik untuk kesihatan seseorang. Sebaliknya, HDL, lipprotein berkempatan tinggi adalah baik. Kolesterol HDL mengambil darah dari jantung ke hati, di mana ia dikeluarkan. Tahap seimbang kedua-duanya penting untuk tubuh yang sihat. Batu karang juga diperbuat daripada kolesterol dalam orang yang berlebihan berat badan.

Kanser

Obesiti menimbulkan risiko kanser. Pada wanita ia amat berbahaya kerana ia meningkatkan faktor risiko sebanyak lima puluh peratus. Obesiti dalam akaun wanita untuk kanser kolon, payudara dan endometrium. Berikut juga menghubungkan kepada kanser pundi hempedu, ovari dan pankreas juga. Sekali lagi, ini boleh dikurangkan dengan penurunan berat badan hanya dua belas paun. Malangnya, penurunan berat badan yang terlalu cepat boleh meningkatkan risiko kanser juga!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *