Obesiti atau Kegemukan

Punca-punca terkemuka Obesiti

Berat badan berlebihan atau obesiti boleh digambarkan sebagai pengumpulan lemak badan yang sangat tidak sihat. Pelupusan lemak badan yang berlebihan membawa kepada banyak komplikasi kesihatan dan juga mengurangkan jangka hayat orang yang terjejas. Obesiti diukur dari segi indeks jisim badan yang diperolehi dengan membahagikan berat badan anda dengan persegi ketinggian anda. Indeks jisim badan dalam julat 25-30 Kg/m2 dianggap berat badan berlebihan, tetapi jika BMI anda lebih daripada 30 Kg/m2, ia menunjukkan bahawa anda mengalami obesiti.

Ujian klinikal dan kajian saintifik telah mengesahkan bahawa obesiti dikaitkan dengan pelbagai isu kesihatan seperti osteoartritis, diabetes jenis 2, penyakit jantung, apnea tidur obstruktif dan jenis kanser tertentu. Pada tahun 2013, obesiti telah diklasifikasikan sebagai penyakit.

Punca-punca terkemuka Obesiti

Obesiti terutamanya disebabkan oleh pengambilan tenaga makanan yang berlebihan, gaya hidup yang tidak aktif, gangguan genetik atau endokrin, kesan sampingan ubat-ubatan, isu-isu psikologi atau apa-apa gabungan faktor-faktor ini. Lima punca obesiti teratas boleh digambarkan seperti berikut:

Pengambilan makanan yang berlebihan: Badan kita sepatutnya menyimpan lebihan tenaga makanan sebagai lemak. Jika anda tidak dapat menahan godaan anda untuk hidangan kegemaran, terutamanya makanan segera pudar dan minuman manis, tidak boleh ada kelegaan daripada obesiti. Makan berlebihan sentiasa dikaitkan dengan kekayaan dan kesuburan, tetapi pada masa kini orang semakin ketagih dengan makanan yang sangat diproses dan tidak sihat. Tingkah laku makan orang mungkin dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti tekanan emosi, ketersediaan makanan, keinginan untuk menikmati beberapa makanan ringan sambil menonton TV, kemurungan, pinggan makanan yang dibungkus dan banyak lagi.

Gaya Hidup Sedentari: Inovasi dan kemajuan teknologi telah membuka jalan kepada tamadun moden, tetapi inovasi dan teknologi kami direka untuk membantu kita menjalani kehidupan yang selesa. Tubuh kita tidak direka untuk memimpin matahari kehidupan yang tidak aktif, tetapi kita menggunakan kereta, eskalator dan juga alat kawalan jauh untuk mengurangkan aktiviti fizikal kita. Aktiviti fizikal atau latihan adalah penting untuk mengekalkan kesihatan dan kesejahteraan anda. Jika anda ketagih permainan komputer atau menikmati aktiviti masa lalu kegemaran anda semasa duduk di kerusi yang selesa dan colas gulping, obesiti terikat untuk berlaku.

Keadaan Perubatan: Gangguan dalam sistem endokrin adalah punca ketiga paling biasa obesiti. Keadaan kesihatan tertentu seperti Hipotiroidisme, sindrom Cushing dan kemurungan boleh menyebabkan obesiti. Tiroid adalah hormon yang sangat penting untuk metabolisme biasa. Sebarang kekurangan hormon ini melambatkan metabolisme dan orang mula mengumpul lemak.

Dalam sindrom Cushing, lebihan jumlah kortisol dihasilkan yang membawa kepada pemendapan lemak. Adalah diketahui bahawa berat badan tertentu berlaku semasa kehamilan. Mengelakkan penyusuan susu ibu atau gaya hidup tidak aktif selepas bersalin boleh membuatkan anda gemuk. Ubat-ubatan tertentu, terutamanya steroid, anti-hipertensi, anti-depresan, antipsychotics dan ubat-ubatan anti-sawan diketahui menyebabkan kenaikan berat badan.

Tekanan psikologi: Apabila orang mengalami sebarang trauma emosi yang berakar umbi, mereka cuba melepaskan tekanan emosi mereka dengan makan berlebihan. Ramai orang terlalu banyak apabila mereka mengelirukan kekosongan psikologi dengan kelaparan. Beberapa kajian penyelidikan dan ujian klinikal telah menetapkan bahawa hakikat bahawa masalah psikologi membawa kepada gangguan makan. Kemurungan adalah masalah psikologi yang terkenal apabila orang memanjakan lebih banyak makan.

Gen yang diwarisi: Jika ibu bapa anda gemuk, anda lebih cenderung untuk membangunkan obesiti. Kecurigaan genetik adalah satu lagi punca obesiti yang sangat penting. Sindrom Bardet-Biedl dan sindrom Prader-Willi adalah contoh klasik kecenderungan genetik, tetapi aspek tingkah laku mungkin lebih penting daripada gen. Terdapat 56 gen yang berbeza yang berkaitan dengan fenomena obesiti.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *