Obesiti atau Kegemukan

Rawatan Obesiti: Penurunan Berat Badan dan Pembedahan Bariatric

Pembedahan bariatric termasuk sejenis prosedur yang dilakukan ke atas orang yang mempunyai obesiti. Penurunan berat badan dicapai dengan mengurangkan saiz perut dengan band gastrik atau melalui mengambil sebahagian perut (lengan gastrectomy atau lencongan biliopancreatic dengan suis duodenal) atau dengan menolak dan menghalakan semula usus kecil ke beg perut kecil (pembedahan pintasan gastrik).

Asas pembedahan bariatric untuk tujuan mencapai penurunan berat badan adalah penentuan bahawa obesiti yang teruk adalah penyakit yang berkaitan dengan pelbagai kesan buruk terhadap kesihatan yang boleh diterbalikkan atau diperbaiki oleh penurunan berat badan yang berjaya pada pesakit yang tidak dapat mengekalkan penurunan berat badan dengan cara yang tidak pembedahan. Ia juga membantu dalam pengurangan penyakit kardiovaskular (CVD) serta faedah lain yang dijangkakan campur tangan ini. Faedah utama pengurangan berat badan berkaitan dengan pengurangan morbiditi bersama, kualiti hidup dan kematian semua punca.

Rawatan Obesiti

Kriteria khusus yang ditubuhkan oleh panel konsensus NIH menunjukkan bahawa pembedahan bariatric adalah sesuai untuk semua pesakit dengan BMI (kg/m2) >40 dan bagi pesakit dengan BMI 35-40 dengan keadaan comorbid yang berkaitan. Piawaian ini telah diadakan selama bertahun-tahun lamanya, walaupun petunjuk khusus untuk campur tangan pembedahan bariatric / metabolik telah diiktiraf bagi orang-orang yang kurang obesiti yang teruk, seperti orang dengan BMI 30-35 dengan diabetes jenis 2. Petunjuk untuk pembedahan bariatric berkembang dengan pesat untuk mempertimbangkan kehadiran atau ketiadaan keadaan comorbid serta keterukan obesiti, seperti yang ditunjukkan oleh BMI.

Prosedur Pembedahan Bariatrik khusus adalah Pintasan Gastrik Roux-en-Y (RYGB), Gastrectomy Lengan, lencongan biliopancreatic dengan suis duodenal, Implantasi Peranti (termasuk Banding Gastrik Boleh Laras, sekatan vagal berselang-seli, Gastrointestinal Endoskopik Peranti).

Komuniti pembedahan bariatrik menggubal beberapa perubahan untuk menghasilkan rekod keselamatan yang lebih baik ini. Termasuk adalah pengenalpastian kepentingan pengalaman pakar bedah dan pusat, penubuhan laluan, protokol penjagaan, dan inisiatif kualiti dan penubuhan semua aspek penjagaan ini ke dalam akreditasi program pusat. Peralihan kepada metodologi laparoskpik berlaku dalam tempoh masa yang sama dan juga menyumbang kepada keselamatan yang lebih baik.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *