Obesiti atau Kegemukan

Risiko Pembedahan Obesiti Untuk Sedar

Untuk menurunkan berat badan, anda perlu membuat beberapa perubahan serius kepada gaya hidup anda. Berat badan yang berlebihan adalah risiko dengan sendirinya. Ia dikenali sebagai punca utama diabetes, strok, penyakit jantung dan beberapa jenis kanser. Obesiti boleh merosakkan kualiti hidup seseorang dengan teruk dan dalam jangka masa panjang menyebabkan kemurungan juga. Penambahbaikan drastik dalam tabiat makanan dan senaman yang kerap adalah kunci kepada kehidupan dan berat badan yang sihat. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ini tidak membantu. Ini betul-betul di mana intervensi perubatan seperti pembedahan penurunan berat badan boleh membantu. Pembedahan ini memastikan pengambilan makanan dikurangkan dan orang itu berasa kenyang lebih awal.

Nah, sama seperti pembedahan lain, pembedahan obesiti mempunyai risiko tersendiri. Oleh kerana penurunan berat badan tidak beransur-ansur, ia mempunyai risiko yang lebih besar.

Risiko Pembedahan Obesiti Untuk Sedar

Berikut adalah beberapa risiko yang terlibat dalam pembedahan obesiti

Komplikasi sejurus selepas pembedahan

Komplikasi boleh berlaku sejurus selepas pembedahan atau bahkan semasa pembedahan. Jangkitan adalah salah satu komplikasi yang paling biasa. Ia memberi kesan kepada satu daripada dua puluh orang yang menjalani pembedahan ini. Darah beku yang muncul di kaki atau paru-paru adalah satu lagi komplikasi yang diketahui. Ini menjejaskan satu dalam seratus orang. Akhir sekali, mungkin ada pendarahan. Ini menjejaskan satu dalam seratus orang.

Kulit berlebihan

Pembedahan ini membuang lemak berlebihan dari badan. Walau bagaimanapun, dengan penyingkiran lemak yang berlebihan, kulit sags dan tidak ketat atau tegas seperti dulu. Ini bermakna bahawa selepas pembedahan, anda akan ditinggalkan dengan lipatan kulit yang berlebihan terutamanya pada perut, pinggul dan anggota badan. Pembedahan kosmetik digunakan untuk membuang kulit yang berlebihan ini dan membuat pembedahan obesiti anda berbaloi.

Batu karang

Biasanya sepuluh bulan selepas pembedahan, sekitar 1 dalam 12 orang membangunkan batu karang. Batu-batu ini diperbuat daripada kolesterol dan terbentuk dalam pundi hempedu. Tiada gejala ketara yang menunjukkan pembentukan batu karang. Mereka terperangkap dalam saluran dan menyebabkan kerengsaan dan keradangan dalam pundi kencing.

Kesan psikologi

Terdapat beberapa kesan psikologi penurunan berat badan yang cepat. Yang pertama adalah perasaan kebahagiaan yang melampau! Peningkatan dalam penampilan keseluruhan anda sangat menarik dan ia meletakkan anda di bahagian atas dunia. Banyak isu-isu berkaitan kesihatan disusun dan anda berasa selesa kerana peningkatan drastik dalam kualiti hidup anda juga.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa ia boleh mengambil masa berbulan-bulan untuk pesakit meneruskan aktiviti harian mereka dan akan dikehendaki untuk berada diet cecair berikutan pembedahan. Makanan pepejal akan diperkenalkan secara perlahan-lahan mengikut saranan doktor.

Secara keseluruhan, penurunan berat badan adalah penting untuk kesihatan dan kebahagiaan, tetapi pembedahan hanya akan dipertimbangkan bagi mereka yang telah mencuba semua cara lain seperti senaman, kawalan diet dan ubat-ubatan. Intervensi pembedahan sentiasa dianggap sebagai pilihan terakhir. Anda perlu membincangkan semua pilihan rawatan bukan pembedahan anda sebelum anda membuat keputusan. Potensi manfaat pembedahan ini sangat melebihi risiko bergantung kepada kesihatan dan gaya hidup pesakit secara keseluruhan.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *